Talentul literar se vede cu ochiul liber. Însă cu siguranță acesta poate fi antrenat. Ai toate șansele să devii un scriitor (bun, chiar) dacă: ești curios, observi cu ușurință ce se întâmplă în jurul tău, citești mult… Iar dacă, atunci când citești, ai mereu lângă tine un pix și o hârtie, pentru a nota idei și citate, cu siguranță te afli pe drumul cel bun.
5 sfaturi care te vor ajuta să scrii mai repede și mai bine
- Lasă ce-i mai bun pentru… final. Se știe că primul paragraf și titlul sunt cele mai importante pentru a-l prinde pe cititor în „plasa” lecturii. Așa că nu agoniza prea mult la început cu aceste două elemente, ci treci direct la subiect. O să vezi ce ușor este după aceea să organizezi textul, să scrii paragraful de început și să stabilești cu ce titlu îl vei convinge pe cel care va avea cartea ta în față să o deschidă.
- Un alt mod de a pierde timp important în economia construcției textului tău este să pui foarte mare accent pe alegerea cuvântului potrivit. Te poate face să pierzi minute sau ore în șir doar privind o pagină albă. Așa că sfatul nostru este să treci peste, cu siguranță atunci când vei reciti povestea, cuvântul potrivit va răsări de te miri unde.
- Documentarea este esențială. Nimic nu te va distrage mai mult atunci când scrii decât să fii nevoit să te documentezi pe un anumit subiect în mijlocul acțiunii. Așa că documentează-te cât poți de mult înainte de a așterne primele cuvinte pe hârtie.
- Și pentru că nu toată activitatea se desfășoară pe hârtie, ci – de cele mai multe ori – pe ecranul unui calculator, cea mai mare distragere vine exact de aici. Așa că încearcă, pe cât posibil, să te deconectezi de la orice tip de activitate on-line și să te concentrezi pe documentul pe care îl ai deschis.
- Ascultă muzică. Este bine știut efectul pe care muzica îl are asupra creierului, relaxează și ajută creativitatea. Așa că alege-ți stilul muzical care te ajută și bucură-te de puterea creației care vine odată cu el!
5 sfaturi cum să fii mai creativ
- Fii curios. Cu câte observi mai mult ce se întâmplă în jurul tău, cu atât mintea ți se va deschide, iar subiectele de interes vor veni singure spre tine. La pachet cu cea mai bună variantă de prezentare.
- Scrie. Mult, cât poți de mult. Scrie, spre exemplu, o pagină pe zi, timp de o lună. O poți face la cafea, dimineața, și poți scrie orice, nu neapărat cu tentă literară. Crește apoi cantitatea – două pagini timp de două luni, 3 pagini timp de 3 luni etc.
- Fă des exerciții de imaginație. Și scrie. Cum ar fi dacă aș fi…, Unde m-ar duce mașina timpului, Ce întrebări i-aș pune președintelui SUA etc.
- Fă mișcare. Oxigenul este cel mai bun prieten al unui creier relaxat și fericit. Așa că plimbă-te, bucură-te de soare și scrie. Tot ce observi.
- Lasă perfecțiunea pentru alții. Atunci când nu vei avea această presiune asupra ta și a stilului tău, tot ce-ți iese de sub peniță va fi firesc. Și are toate șansele să atingă perfecțiunea.
5 sfaturi de la 5 scriitori faimoși
- William Faulkner: „Citește, citește, citește. Citește tot – clasici, noi, cărți bune și cărți proaste, fix ca un tâmplar care lucrează ca ucenic și-l studiază pe maestru. Citește! Și vei absorbi tot. După aceea, scrie. Dacă textul e bun, o s-o știi. Dacă nu, aruncă-l pe fereastră”.
- Charles Dickens: „Nimic mai mult de adăugat, decât, poate, să confesez că nimeni n-ar putea crede vreodată în farmecul narației, mai mult decât cred eu în scris”.
- Stephen King: „Dacă vrei să fii scriitor, ai de făcut două lucruri și nimic mai mult: să citești și să scrii mult”.
- Anton Cehov: „Nu-mi spune că luna strălucește; arată-mi strălucirea luminii în cioburi de sticlă”.
- William Shakespeare: „Condeiul poetului ar trebui să dea nimicurilor efemere un spațiu clar și-un nume”.
You must be logged in to post a comment.