A început o lună a iubirii, a poveştilor de iubire dezmorţite din frig, a scrisorilor de dragoste, a întâlnirilor cu emoţii, a… cărţilor romantice. „Siropoase”, dar legendare, tocmai bune pentru fluturi în stomac şi zâmbet în febrOARE mai vine primăvara?
Iubire, pasiune, sentimente şi relaţii: uşor de trăit, dar greu de exprimat în scris. Şi totuşi, aceste 10 poveşti de dragoste prezentate mai jos, în ordine cronologică, au reuşit să transpună/transcrie toate acestea şi oferă, astfel, cititorilor, oportunitatea de a experimenta unele dintre cele mai bune romane din lume.
- Mândrie şi prejudecată, de Jane Austen – Cu vânzări de peste 120 de milioane de exemplare şi având numeroase adaptări, acest roman clasic al lui Jane Austen a trecut testul timpului. Aflată la o vârstă a maturităţii, Elizabeth Bennet are propriile idealuri despre iubire, căsnicie, maniere şi relaţii, care intră în conflict cu societatea engleză a secolului 19. Având în vedere gândirea sa independentă, are parte de o serie de întâlniri neplăcute cu mulţi pretendenţi, inclusiv cu Dl. Darcy – un burlac mândru şi conştient de poziţia sa – faţă de care dezvoltă treptat o relaţie ciudată.
- La răscruce de vânturi, de Emily Brontë – Criticată la început din cauza descrierii necorespunzătoare a iubirii oarbe, această poveste clasică, romantică, este astăzi una dintre cele mai bune poveşti de dragoste scrisă vreodată în literatura engleză. Personajul lui Brontë, Heathcliff, este un copil adoptiv care dezvoltă o iubire necondiţionată faţă de sora sa adoptivă, Catherine.
- Jane Eyre (1847), de Charlotte Brontë – Aclamată pentru abordarea unor subiecte precum sexualitate, clasă socială, feminism şi religie, cartea lui Charlotte Brontë explorează viaţa personajului său din copilărie şi până la căsătoria cu omul iubit, Dl. Rochester.
- Anna Karenina, de Lev Tolstoy – Descrisă de către Times Magazine ca fiind cel mai bun roman din toate timpurile, cartea „Anna Karenina” este capodopera lui Tolstoi. Povestea se desfăşoară pasional în Rusia, în societatea de clasă înaltă, în secolul 19, când Karenina se îndrăgosteşte de Contele Vronsky, pentru care e dispusă să îşi părăsească mariajul şi statutul superior în societate.
- Pe aripile vântului, de Margaret Mitchell – Această carte clasică este un bildungsroman construită în jurul personajului Scarlett O’Hara, fiica răsfăţată a unui bogat proprietar de plantaţie, şi urmăreşte călătoria ei prin căsătorie, iubire şi experienţa Războiului Civil.
- Doctor Jivago, de Boris Pasternak – O altă poveste de dragoste epică, în care doctorul, filozoful şi poetul Jivago este prins între iubirea pentru două femei, soţia sa Tonya şi Lara, soţia unui activist politic.
- Poveste de iubire, de Erich Segal – Caracterizată deseori ca fiind o Romeo şi Julieta a secolului 20, „Poveste de iubire” a fost cel mai bine vândut roman de ficţiune atunci când a fost publicat şi tradus în mai mult de douăzeci de limbi. Segal spune povestea a doi îndrăgostiţi, Oliver şi Jenifer, care provin din medii diferite, iar dragostea lor se intensifică până în punctul în care sunt forţaţi să se confrunte cu situaţii neprevăzute.
- Călătoarea, de Diana Gabaldon – Călătorie în timp. Claire Randall, o asistentă aparţinând secolului 20, se trezeşte în mod misterios în trecut, în secolul 18, fiind îndrăgostită de doi bărbaţi din perioade de timp diferite.
- Jurnalul, de Nicholas Sparks – Poveste de dragoste reală. Noah şi Alllie sunt doi îndrăgostiţi care petrec o vară împreună, înainte de a fi despărţiţi de Al Doilea Război Mondial. După 14 ani, se reîntâlnesc, dar timpul i-a schimbat, Allie alegând să se mărite cu un alt bărbat.
- Soţia călătorului în timp, de Audrey Niffenegger – Science fiction şi ficţiune despre iubire. Despre viaţa lui Henry şi Clare. Henry are o boală care îl face să călătorească în timp şi în relaţia cu Clare. Acest roman provoacă la punerea unor întrebări existenţiale profunde şi a fost un besteseller cu peste 2,5 milioane de exemplare vândute.
Un material de Iulia Mihaela Tîlvan
You must be logged in to post a comment.