Moș Nicolae își pregătește deja desaga pentru noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar pe lângă tradiționalele dulciuri cu siguranță va așeza în ghetuțele celor cuminți și câte o carte. Ne-am gândit să-l ajutăm puțin și am întocmit pentru el o listă cu titluri perfecte pentru această perioadă. Și, pentru ca nimeni să nu se simtă discriminat, am ales cărțile Crăciunului atât pentru copii, cât și pentru oameni mari:
- Poveste de Crăciun, Charles Dickens – este cartea care surprinde perfect spiritul sărbătorilor, ideală atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor care, poate, au uitat să trăiască clipele magice ale Crăciunului.
- Cum a furat Grinch Crăciunul, Dr. Seuss – lectura ideală pentru cei despre care vorbeam mai sus, care au uitat să simtă clipele magice ale Crăciunului; dar și o poveste palpitantă care îi va ține cu sufletul la gură pe cei mai mici dintre cititori.
- Crăciunul în cele mai frumoase povestiri – o compilație desăvârșită de povești numai bune de citit la gura sobei, scrise de maeștri ai penelului precum Charles Dickens, Oscar Wilde, Mark Twain sau Arthur Conan Doyle. Poate fi cadoul ideal care să însoțească ghetuțele pline cu dulciuri ale copiilor.
- Poveste de iarnă, Mark Helprin – o poveste potrivită deja pentru cititorii un pic mai mari de vârstă, o poveste de iubire, completată așa cum se cuvine în această perioadă, cu un strop de magie şi cu ,,o atmosferă specifică saloanelor Belle Epoque”. O lectură ideală pentru adolescenți.
- Spărgătorul de nuci, E. T. A. Hoffmann – poate fi o alegere potrivită de Crăciun, atât pentru copii cât și pentru părinți. O poveste sensibilă care ne învață să apreciem deopotrivă lumea reală, cât și lumea magică de dincolo de imaginație.
- Scrisori de la Moș Crăciun, J.R.R. Tolkien – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca Crăciunului, în care Tolkien imaginează, în stilu-i caracteristic, plin de savoare și acțiune, cum ar suna scrisorile pe care Moșul le-ar trimite fiecărui copil în parte. O răsturnare de „situație” care, cu siguranță, intrigă și cere să fie descoperită.
- Enciclopedia Crăciunului, Gerry Bowler – când vezi sau auzi cuvântul „enciclopedie” te gândești la lucrări științifice, greu de digerat și total nepotrivite cu spiritul sărbătorilor de iarnă. Cartea de față însă nu trebuie să lipsească de lângă ghetuțele celor mici și celor mari, deoarece prezintă un interesant ocol al lumii prin prezentarea obiceiurilor de Crăciun din diferite ţări. O lectură plăcută, plină de informații inedite.
- Crăciunul lui Poirot, Agatha Christie – nu putea lipsi din topul nostru și o recomandare pentru cei mai mari dintre cititori, iubitori ai suspansului și misterului creat de cărțile polițiste. O crimă în noaptea de Crăciun, un detectiv mereu la datorie și o lectură care te va ține cu sufletul la gură.