Târgoviștenii mici și mari și-au petrecut Ziua Națională într-un mod inedit, în librăria noastră, alături de creatorul albumului de bandă desenată „Păşunile de aur”. Mihai Grăjdeanu a preluat povestea semnată de Mădălina Corina Diaconu, care prezintă războiul dintre daci şi romani și, prin intermediul animalelor, a adus-o mai aproape de înţelesul copiilor: Decebal devine Cerbal, iar împăratul Traian devine Taurian.
„Parte din inspirație – povestește Mihai – a venit din picturile rupestre, în special din Peștera Colibaia, unde există cele mai vechi vestigii de acest tip din zona central-europeană. Am folosit universul animalelor, un univers mioritic fantastic, prin intermediul căruia am încercat să spun o poveste istorică”.
De ce istorică și nu o poveste cu super-eroi sau comică?
Mihai Grăjdeanu: Interesul meu este să trezesc interesul pentru povestea care e trecută în manualul de Istorie, să-i fac pe copii să vadă ora de istorie prin intermediul benzilor desenate. Pentru realizarea albumului lansat astăzi la Fragilistic m-am documentat 5 ani – am studiat picturile rupestre, tezaurul dacic – coifuri, scuturi, vase geto-dacice, obiecte care au pe ele decoruri zoomorfe…
Albumul „Păşunile de aur” face parte dintr-un proiect mai vechi – „Legendele Dacilor”. Aici, am creat un fel de super-erou, din personajul Zalmolxe, pe care l-am transformat până la un moment dat într-un erou pentru actuala generație; mi-am permis să-mi imaginez tinerețea acestuia, călătoria lui spre ceea ce avea să devină, dar spre final am revenit la izvoarele istorice scrise și am lăsat povestea să-și continue parcursul bine cunoscut.
Atelierul de benzi desenate, căutat de cei mai mici dintre târgovișteni
La finalul evenimentului, artistul a desenat în faţa copiilor prezenţi două dintre personajele din poveste – Trax şi Getix, un urs şi un lup dac. Cât de utile sunt aceste ateliere pentru cei mici?
M.G.: Atelierele le-am început în urmă cu 5 ani, am vrut să le arăt copiilor ce înseamnă să lucreze acest tip de artă, i-am ajutat să descopere etapele creării unei benzi desenate – de la idee până la scrierea scenariului, punerea în casete de bandă desenată și finalizarea proiectului. Cea mai mare satisfacție apare pentru ei atunci când le arăt revista realizată în întregime de ei.
E mai ușor să faci bandă desenată decât să desenezi pur și simplu?
M.G.: Totul este ușor. E importan să ai răbdare, să știi să scoți în evidență momentul acțiunii, să iubești fenomenul, să-ți placă să desenezi. Din 10 copii care îmi vin la un atelier, 2-3 sunt foarte talentați. E important ca pe aceștia să-i susținem și să le arătăm ce au de făcut mai departe.
Fenomenul prinde din ce în ce teren, pasionați sunt, generație tânără de creatori există, pentru asta e important să le arătăm de mici ce presupune această artă, să formăm astfel public și creatori pentru viitor.
Mihai a reprezentat anul acesta România la cel mai mare festival de bandă desenată din Europa, la Bruxelles. A scos pe piață albume de profil cu povești românești, legende ale dacilor, romane grafice, și a oferit o altă viziune asupra literaturii române, prin reprezentări în bandă desenată a unor lucrări precum „La Țigănci”, sau „O scrisoare pierdută”, I.L. Caragiale.