A fost Luna „Vintage Reading” pe pagina de Facebook a Librăriei Iscusite. Și asta nu doar pentru că tot ce e vintage e la modă, de ceva vreme. Ci, mai mult, pentru că am vrut să arătăm cum se citea în comunism și cum se citește acum.
Important, spunem noi, e că încă se citește acum, dovadă tinerii care se simt în largul lor cu o carte în mână în librăria noastră, dovadă miile de cărți pe care le vindem anual și, mai ales, feed-back-ul pe care îl avem de la prietenii Fragilistic.
Dar… cum se citea înainte…?, o să vă întrebați. Cât de greu era de procurat o carte venită din afara țării și care să nu conțină propaganda comunistă…? Cât de deschiși erau părinții, cei mai mulți fără studii, să-și vadă copiii citind, „prostindu-se cu cartea în mână” și consumând „de pomană” gazul din opaiț…? Asta am vrut să scoatem în evidență, în luna ianuarie, prin campania „Vintage Reading”.
1. Cu siguranță, mulți dintre noi am auzit sau am citit povești cu părinți care nu-și lăsau copiii să citească, pe motiv că se prostesc sau că pierd vremea de pomană. Cei pasionați citeau însă, pe ascuns, noaptea sub cearșaf, sau pitindu-și cartea între filele caietelor și manualelor de școală. Și se pare că moda nu a dispărut! Doar că acum se citește la lumina lanternei telefonului mobil sau a lămpii atașate notebook-ului sau e-reader-ului din dotare.
Încă la modă. Același obicei, alte năravuri
2. Încă există sate neelectrificate în România. Dar, în anii comunismului, lumina de la bec era un lux. Existau câteva ore pe zi când furnizarea energiei electrice era pur și simplu întreruptă. Astfel că opaițul/ lampa pe gaz devenise pentru mulți dintre pasionații de lectură cel mai bun prieten.
Opaițul a devenit obiect de colecție. Nu lăsa lectura să devină la fel
3. Există povești (despre care vă asigurăm că sunt cât se poate de reale) cum că, la începutul anilor ’80, era un lux să poți achiziționa cărți, mai ales venite din afara țării, și care să nu conțină propagandă comunistă… Se formase o adevărată „rețea” edituri – librari – consumatori (în special profesori, doctori etc.) care făcea cartea să circule. Nu oricine intra în posesia unei cărți și nu orice carte traversa granițele țării.
Știați că… în Comunism, era mai ușor să cumperi Salam de Sibiu decât cărți?
4. În același context, tot spre finalul anilor ’80, în preajma Revoluției din 1989, România trecea printr-un feroce proces de îndobitocire și îndoctrinare comunistă, astfel că toți cei care îndrăzneau să dorească măcar să citească altceva decât discursurile lui Ceaușescu sau să asculte Radio Europa Liberă erau declarați dușmanii poporului și luați în vizor de Securitate.
Țara te vrea prost? Scoate „asul” din mânecă!
Asta a fost Luna „Vintage Reading”, pe Facebook. Dacă ai povești legate de subiect, împărtășește-le cu noi!
Altfel, ne pregătim de o lună nouă, dedicată iubirii, sărbătoririi iubirii. Așa că ce altceva ar fi mai potrivit pentru o campanie de lecturi, decât… Luna Poeziei? Citim poezie, creăm rime, descoperim iubirea prin lectură. Spor la citit și la iubit!
You must be logged in to post a comment.