La această întrebare au încercat ieri să răspundă mai mulți elevi din Târgoviște, alături de reprezentanți ai cadrelor didactice și ai clasei politice, în cadrul Atelierului de Public Speaking organizat de Librăria Fragilistic. Invitatul special al evenimentului a fost Ioana Rădulescu, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național Ienăchiță Văcărescu, coordonator al Clubului de Debate ARGO Târgoviște și campioană în acest gen de competiții în mai multe rânduri.
Pentru început, Ioana, dar și colegii săi din grupul de debate, Alexia, Cristinel și Angelo le-au explicat celorlalți participanți la atelier ce presupune un meci de debate, cum se desfășoară acesta și cum se gestionează etapele lui. Mai târziu, ei au discutat despre cât de important este vorbitul în public, despre trac și cum poate fi acesta depășit, despre controlul emoțiilor și rolul comunicării non-verbale.
Melania, profesor de limba română la Colegiul Tehnologic “Dr. C.Angelescu” din Găești, și Adrian, proaspăt consilier local al municipiului Târgoviște, le-au oferit celor prezenți și o altfel de viziune asupra discursului public – din punctul de vedere al omului din spatele catedrei și, respectiv, al omului politic. Cu toții au picat de acord că bazele discursului sunt aceleași.
În orice act de public speaking se va pune accent pe respirație și dicție, pe ton și intonație, gestică, mimică și, bineînțeles, pe postură și hainele alese. Managementul timpului este, de asemenea, esențial, o bună stăpânire a psihologiei comunicării, dar nu strică și câteva noțiuni de persuasiune și influențare.
Concluzia a fost unică și neechivocă: nimeni nu se naște un orator desăvârșit, totul se învață, iar exercițiul continuu și constant este baza succesului în această activitate (și nu numai).