Fiecare din noi dezvoltă în timp o metodă de lucru, indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea. Iar când vine vorba de creativitate, cu siguranță limitele inventivității nu pot fi măsurate.
Cum să scrii ani de zile la un roman și să te poți detașa de acțiune la un moment dat, pentru ca în momentul următor să o reiei de unde ai părăsit-o fără nici un fel de problemă?! Ei bine, mai jos găsești obiceiurile de rutină prin care autori precum Blazac, Hemingway, Dan Brown sau Woody Allen își îmbinau (și unii dintre ei încă o mai fac) timpul dedicat scrisului cu activitățile din viața reală, pentru a crea opera de geniu pe care cei despre care vorbim au reușit să o lase în urmă.
- Balzac consuma cantități enorme de cafea
Autorul francez Honoré de Balzac își alimenta creativitatea cu aproximativ 50 de căni de cafea, zilnic. Studiile spun că abia a dormit în timpul în care a scris Comedia umană. Se pare că un alt iubitor al cafelei era și Voltaire.
- Patul – birou de scris pentru Twain, Proust sau Woody Allen
Pentru unii autori, leneveala în vârful patului se poate traduce prin trezirea creativității și focusarea pe scris. În pat și-au găsit inspirația autori precum Mark Twain, George Orwell, Woody Allen sau Marcel Proust. Americanul Truman Capote s-a autointitulat chiar „un autor total orizontal”, deoarece – zicea el – nu poate gândi sau scrie decât întins în pat.
- Hemingway, Dickens, Virginia Wolf scriau stând în picioare
În totală contradicție cu cei de mai sus, Ernest Hemingway, Charles Dickens, Virginia Woolf, Lewis Carroll, sau Philip Roth simțeau inspirația numai în fața biroului de scris în picioare. Se spune că acest tip de scris oferă multe beneficii, atât din punct de vedere al creativității cât și din perspectivă fizică.
- Lolita lui Nabokov a fost scrisă pe… cartonașe
Vladimir Nabokov, părintele Lolitei, și-a compus operele pe… cartonașe, pe care le păstra în cutii micuțe. Această metodă ciudată îi permitea să scrie scenele din roman aleatoriu, iar apoi să le reorganizeze de câte ore voia. Se spune că Nabokov dormea cu un set de cartonașe sub pernă, să nu piardă astfel vreo idee care i-ar fi putut veni peste noapte.
- Dumas își organiza scrierile pe culori
Autorul francez Alexandre Dumas și-a scris aventurile istorice, precum Cei trei muschetari sau Contele de Monte Cristo, folosind un sistem codat bazat pe culori: albastru era pentru romanele de ficțiune, roz – pentru non-ficțiune și pentru articole, galben – pentru poezie.
- Dan Brown scrie agățat cu picioarele de tavan
Această metodă deblochează inspirația, crede autorul Codului lui Da Vinci. Potrivit acestuia, această terapie „inversă” îl ajută să se relaxeze și să se concentreze mai bine asupra operei pe care o compune. Un alt obicei ciudat al lui Brown ține de ceasul său de pe birou, setat să-l anunțe la fiecare oră că a venit timpul pentru câteva întinderi, sărituri și genuflexiuni.
- Hugo scria complet dezbrăcat
Poate părea cel puțin ciudat, dar când se afla sub presiunea unui deadline, Victor Hugo își instruia valetul să-i „confiște” hainele, astfel încât să nu existe nicio posibilitate să părăsească locuința. Chiar și în zilele friguroase de iarnă când scria Cocoșatul de la Notre-Dame, autorul francez stătea înfășurat într-o simplă pătură, ducându-și la bun sfârșit capodopera.