Pentru că mâine avem maraton la Fragilistic, e cazul să ne ocupăm în detaliu de acest cuvânt atât de încărcat de sensuri și istorie.
Definiții:
- Întrecere atletică la alergare pe o lungime de 42,195 km.Această probă, a celei mai lungi alergări, și-a câștigat o extraordinară popularitate, răspândindu-se în toată lumea, unele concursuri devenind tradiționale, cu mii de participanți, bărbați și femei (de la New York, de la Tōkyō, Rio de Janeiro etc.).
- (Fig.) Ședință prelungită; negocieri lungi și dificile, dezbateri laborioase.Înainte de a se despărți, după ședința maraton, mai mulți deputați au ținut să aducă un omagiu rezistenței de care a dat dovadă.
- Maraton, sat în Grecia, renumit pentru victoria lui Miltiade asupra perșilor în primul război medic. Victoria atenienilor a fost vestită la Atena de un hoplit, Filipides, care a parcurs, alergând, distanța dintreMaraton și Atena și care, după ce a rostit „Bucurați-vă, am învins”, a murit pe loc, răpus de oboseală.
Sinonime:
- cursă. 2. întrecere.
Citate:
This is a marathon in life. You can’t be sprinting all the time or else you wear yourself out. You have to make sure you’re taking care of yourself, keeping yourself grounded and not letting every little thing get you worked up. (Brian Moynihan)
When you run the marathon, you run against the distance, not against the other runners and not against the time. (Haile Gebrselassie)
Origine: franceză – marathon
Sursa: www.dexonline.ro
Și nu uita că, de Ziua Mediului, lăsăm deoparte tehnologia! Fragilistic te invită MÂINE la „Maratonul Lecturii” în Librăria Iscusită. Fără WiFi, fără laptop, telefon sau tabletă, vino la noi, savurează un ceai și bucură-te de lumea cărților preferate! Postează apoi pe pagina evenimentului, pe Facebook, numărul de ore/minute/secunde pe care l-ai rezistat departe de tehnologie.
Pentru că, măcar de Ziua Mediului, mai avem nevoie și de… carte!