
Fanbook este un proiect pus la cale în București de Bianca Voinescu, profesor de limba și literatura română, în urmă cu mai bine de doi ani și care s-a extins deja în mai multe orașe din țară. Editura Humanitas le este partener principal și le-a fost ajutor de nădejde în construirea proiectului.
Care este scopul acestui proiect? Acela de a hrăni imaginația și dorința de lectură a copiilor. Pentru că, spune Bianca, „este mai simplu să crești un cititor înrăit decât să convertești un adult poate deja blazat”. Și pentru că Biancăi îi place să se joace cu cuvintele și pentru că rețelele de socializare sunt atât de atrăgătoare pentru copii, numele de FanBook i-a venit ca un soi de „alternativă la Facebook”.
Copiii care participă sunt numiți „bibliobibuli”, adică cititori antrenați, denumire dată de H.L Mencken din grecescul „biblio” (cărți) și latinescul „bibulous”, de la bibere (a bea). „Mi-a placut atât de mult ideea de „books drunkers” încât am așezat-o în prezentări, pe site, pe cardul de membru al copiilor, pe site, peste tot, direct în engleză”, povestește Bianca.

Proiectul se desfășoară pe mai multe module: în modulul Fanbook Scriitori Contemporani, copiii au între 12 și 14 ani, în modulul Fanbook Science – între 10 și 14 ani. „Ne gândim și la un Mini Fanbook pentru copiii între 5 și 11 ani care să vină însoțiți de părinți și să citească în librărie. Eu cred că deschiderea spre cărți vine în primul rând din exemplul pe care îl dau părinții. În lumea cărților putem avea orice vârstă”.