Drumul urma să fie presărat cu capcane, nu știam unde ducea, dar avea să-l urmez indiferent de pericole. În fața mea, se afla o lume ciudată care mi se destăinuia, luminată parcă de un trăsnet cu conturul strălucitor și zimțat. Mulți au luat-o greșit și nu au mai nimerit apoi calea. Eu am pășit drept înainte. Era larg deschisă. Cu siguranță, nu numai că această lume nu era condusă de Dumnezeu, dar nu era condusă nici de diavol. (Bob Dylan – „Cronica vieții mele”)
Cu un secol în urmă, Bob Dylan șoca lumea muzicală prin introducerea unor rifuri de chitară electrică în puritanul stil folc. Decenii întregi nu a făcut altceva decât să depășească încontinuu așteptări, timp în care a vândut. Milioane de discuri cu o muzică densă și mereu enigmatică.
Acum, Mr. Dylan, poetul laureat al muzicii rock, a primit premiul Nobel pentru Literatură, onoare ce-l așază în compania selectă a unor nume precum T. S. Eliot, Gabriel García Márquez, Toni Morrison sau Samuel Beckett.
În vârstă de 75 de ani, Dylan a fost premiat pentru „crearea de noi forme de exprimare poetică în marea tradiție a muzicii americane”. Bob Dylan este primul muzician din istorie distins cu Premiul Nobel.
A fost comparat cu grecii antici
“Bob Dylan a scris o poezie pentru ureche”, a motivat Sara Danius, secretarul general al Academiei suedeze, alegerea Comitetului Nobel. În anunț, ea a făcut referire la scriitorii greci, spunând că aceștia „au scris texte literare pentru a fi prezentate publicului larg, ceea ce este valabil și pentru Bob Dylan. Încă îi citim pe Homer sau pe Sappho, și ne place. Putem și ar trebui să-l citim”.
Pe numele său real Robert Allen Zimmerman, Bob Dylan s-a născut la 24 mai 1941 la Duluth, statul american Minnesota, și provine dintr-o familie de evrei emigranți din Rusia. Unele din cele mai apreciate cântece ale sale datează din anii 60, Blowin’ in the Wind sau The Times They Are a-Changin devenind la acea vreme embleme ale mișcărilor anti-război și pentru drepturile civile la scară mondială.
Opera sa include muzică, artă și literatură
Chiar dacă este cunoscut mai mult ca muzician non-conformist, Dylan își lasă amprenta și în domenii precum arta sau literatura. Are șase cărți scrise, inclusiv trei compilații cu versurile care l-au făcut celebru și o carte de poezie intitulată Tarantula. Operele sale de artă – incluzând aici sculpturi, desene și picturi – au fost expuse în mai multe galerii internaționale precum cele din Londra sau New York.
Din ianuarie 2011, creația sa literară este obiect de studiu la Catedra de Istorie a Ideilor din cadrul Facultății de Filosofie, Istorie a Ideilor și Artelor și Limbi Clasice de la Universitatea Oslo din Norvegia.