Că tot e sezonul statisticilor de tot felul, am încercat să întocmim topul celor mai bune 3 cărți apărute în 2016. Am consultat, pentru asta, rata de adăugare a titlurilor pe site-ul de specialitate Goodreads, topurile întocmite de reviste cu renume în domeniu și, nu în ultimul rând, preferințele prietenilor librăriei noastre.
Aceștia din urmă au fost îndemnați să întocmească un top al celor mai bune cărți citite în anul care tocmai se încheie, și am fost plăcut surprinși să descoperim în aceste statistici titluri apărute în 2016 – Spioana, Paulo Coelho sau Regina Roșie, Victoria Aveyard, aflându-se printre ele.
Top 3 cărți publicate în 2016 adăugate de utlizatori pe Goodreads
În capul listei întocmite de cititorii de pe www.goodreads.com se află, cum poate era de așteptat, cel mai nou titlu din seria Harry Potter. Cu peste 500.000 de recenzii, Harry Potter și copilul blestemat este, de fapt, o piesă de teatru în două acte imaginată de J.K. Rowling, John Tiffany și Jack Thorne.
Pentru Harry Potter mereu a fost greu să fie el însuși, iar acum, când lucrează până la epuizare la Ministerul Magiei, are soție și trei copii care merg la școală, nu e cu mult mai ușor. În timp ce Harry se războiește cu un trecut care refuză să rămână unde îi este locul, fiul lui cel mic, Albus, luptă și el cu greutatea unei moșteniri de familie pe care nu și-a dorit-o niciodată. Când trecutul și prezentul se contopesc amenințător, și tatăl, și fiul descoperă un adevăr incomod: uneori întunericul vine de unde nu te aștepți.
Pe locul doi în preferințele utilizatorilor Goodreads se află, cu peste 200.000 de adăugări, Lady Midnight, The Dark Artifices, de Cassandra Clare. O poveste cu vânători de fantome menită să îi facă pe iubitorii stilului lui Clare să o citească, la fel ca pe celelalte, cu sufletul la gură.
Lumea întunecată a „Shadowhunters” a cucerit deja imaginația milioanelor de cititori de pe întreg globul. Așa că primul volum dintr-o nouă trilogie semnată Cassandra Clare nu face altceva decât să-i instige să îl citească și să aștepte cu sufletul la gură urmarea poveștii.
Tot în jur de 200.000 de recenzii pe Goodreads are, la final de an, și cartea lui Paul Kalanithi și Abraham Verghese, When Breath Becomes Air – carte încă netradusă în limba română.
Conține povestea adevărată a unui tânăr neurochirurg, diagnosticat în fază finală cu un cancer necruțător, care încearcă să răspundă la întrebarea obsesivă Ce face o viață să merite trăită? Paul Kalanithi a murit în martie 2015 și a lăsat cartea neterminată, însă ceea ce a rămas scris poate fi folosit drept ghid de fiecare dintre noi. „Calitatea supremă a scrierii – notează Daily Mail – este sentimentul că aceasta conține tot ceea ce era necesar să fie spus”.
Cele mai bune cărți ale lui 2016 alese de săptămânalul britanic The Week
Și că tot am ajuns la revistele cu renume în domeniul recenziilor de carte, The Week a întocmit un top al celor mai bune cărți ale anului, George RR Martin, Yann Martel și Zadie Smith fiind autorii recomandați de săptămânalul britanic.
Swing Time, Zadie Smith
De asemenea netradus încă în limba română, romanul lui Zadie Smith aduce în prim-plan nord-vestul multicultural al Londrei. Două povești diferite trăite de două femei asemănătoare.
Munții înalți ai Portugaliei, Yann Martel
După succesul răsunător pe care l-a avut în 2002 cu Viața lui Pi, transformat în film de Oscar, Yann Martel aduce în 2016 o poveste controversată care începe în Lisabona anului 1904 și se întinde pe parcursul a 4 secole și două continente. O poveste despre dragoste, credință, pierderi și suferință.
The Winds of Winter, Vânturile iernii – George RR Martin
Autorul a publicat anul acesta, pe blogul său, un fragment de 6.000 de cuvinte din ‘Winds of Winter’ (Vânturile Iernii) , cel de-al șaselea volum din seria “A Song of Ice and Fire’, pe care a început să-l scrie în ianuarie 2012. El s-a grăbit să menționeze că această lansare gratuită nu implică sub nici o formă că întreaga carte este aproape gata, știut fiind faptul că serialul difuzat de HBO avansează mai repede decât capacitatea lui RR Martin de a scrie volumele care lipsesc.