Dacă facem o scurtă incursiune în timp, ne vom aminti cu siguranță cu câtă plăcere citeam când eram mici aventurile lui Winnie-the-Pooh, poveștile lui Andersen sau, mai târziu, amintirile lui Nică. Vom fi tentați, așadar, să le recomandăm celor mici același tip de lectură. Un studiu efectuat recent scoate, însă, la iveală, un lucru surprinzător poate pentru părinții de azi: copiii preferă lecturile realiste în fața cărților de ficțiune.

Autorii studiului explică acest fapt foarte simplu: adulții uită că cei mici învață să descopere lumea observând ceea ce se întâmplă în jurul lor; copiii caută dovezi și explicații din surse sigure, cum ar fi oamenii mari sau cărțile, și le folosesc mai târziu în jocurile imaginative. E suficient doar să ne gândim cum preșcolarii se joacă de-a gătitul sau de-a îngrijitul gospodăriei, urmând numai exemplul de acasă.
Părinții aleg cărți pentru copii, care ajută la consolidarea empatiei
Într-un sondaj efectuat de Amnesty International UK, părinții au fost rugați să aleagă o activitate care ajută la dezvoltarea empatiei celor mici. Sus de tot în top s-a aflat lectura – singura activitate, spun adulții, care îi ajută pe copii să intre în pielea altor personaje.
A fost firesc, în acest punct al studiului, să li se ceară părinților să întocmească o listă cu lecturi care ajută la consolidarea empatiei celor mici. Iată-le pe primele cinci:
Winnie-the-Pooh – A. A Milne
Povești – Hans Christian Andersen
Seria Harry Potter – J. K Rowling
Aventurile lui Huckleberry Finn – Mark Twain
Grădina secretă – Frances Hodgson Burnett
Să omori o pasăre cântătoare – Harper Lee