Scris de Iulia Mihaela Tîlvan
Începutul de an reprezintă ocazia perfectă pentru o analiză retrospectivă a alegerilor, a situaţiilor din viaţă şi pentru schiţarea și planificarea proiectelor viitoare; este momentul potrivit pentru a o lua de la capăt sau pentru a schimba aspecte din viaţa personală sau profesională. Rezoluţiile, acele promisiuni faţă de propria persoană, ajută la conştientizarea dorinţelor sau aspiraţiilor, la autocunoaştere, dezvoltare personală, îmbunătăţirea calităţii vieţii şi întărirea inteligenţei emoţionale.
Ce sunt rezoluțiile pentru noul an și care sunt cele mai frecvente
Potrivit mai multor studii, rezoluţiile pe care oamenii le stabilesc cel mai frecvent privesc starea de sănătate (a mânca mai sănătos, a ajunge la greutatea dorită, a face mişcare), fac referire la a deveni mai responsabili din punct de vedere financiar – prin asumarea promisiunii de a cheltui mai puţin şi a economisi mai mult, vizează schimbarea locului de muncă sau a preocupărilor zilnice. Pe scurt, acestea pornesc din nevoia de autostimă şi împlinire personală.
Din păcate, un procent foarte mare dintre aceste rezoluţii este încălcat chiar din primele luni ale anului, iar acest lucru poate crea o stare de dezamăgire sau descurajare. Acest lucru se întâmplă deoarece rezoluţiile sunt complicate, sunt greu de aplicat, nu sunt formate pe un fond realistic, iar atingerea lor necesită o observare serioasă a comportamentelor şi gândurilor personale, o conştientizare a abilităţilor şi resurselor ce stau la dispoziţia fiecăruia.
Prin urmare, construcţia acestor rezoluţii nu poate fi stabilă dacă nu ar exista o serie de soluţii care să stea la baza creării lor şi care să susţină pe termen lung menţinerea şi atingerea obiectivelor propuse.
Soluții practice pentru respectarea rezoluțiilor propuse
Ca primă soluţie, este necesară acordarea unei examinări deosebite, serioase, obiective asupra comportamentului zilnic; aceasta este cheia pentru stabilirea unor rezoluţii realistice de auto-îmbunătăţire. De asemenea, aceste rezoluţii trebuie să devină o prioritate, să fie specifice, măsurabile, accesibile, realistice şi adecvate.
Iată și câteva soluţii şi sfaturi pentru a respecta şi atinge rezoluţiile propuse
- Rezoluţiile/ obiectivele trebuie să fie concrete şi, dacă este necesar, împărţite în paşi mai mici. Spre exemplu, dacă rezoluţia propusă este de a citi mai mult în noul an, în special cărţi de dezvoltare personală, importantă este selectarea atentă a unor titluri de referinţă şi organizarea timpului liber, astfel încât să poată fi introdus un program pentru citit. Mai concret, se poate citi un număr de pagini dintr-o carte în concordanţă cu cifra zilei respective (de exemplu, dacă data din calendar arată 6 februarie, obiectivul propus ar fi citirea a 6 pagini dintr-o carte în ziua respectivă).
- Scrierea rezoluţiilor personale pe o hârtie şi afişarea lor undeva la vedere. Cel mai potrivit loc: la birou, lângă un calendar, unde poate fi trecută și evoluţia acestora. De asemenea, pot fi chiar postate pe pagina de Facebook, ca un reminder zilnic. Sau, de ce nu, transcrierea acestor rezoluţii pe semnele de carte.
- Adoptarea unor strategii de copy-ing faţă de factorii ce pot influenţa evoluţia obiectivelor propuse (mecanisme utilizate de către o persoană pentru a evita, diminua sau remedia pe cât posibil impactul negativ al unor factori asupra stării sale de confort fizic şi psihic). Acestea sunt de mare ajutor în depăşirea oricăror obstacole ce pot interfera în procesul personal de împlinire a obiectivelor.
- Transformarea fiecărei rezoluţii într-un obicei zilnic. La fel de obişnuit precum cafeaua de dimineaţă; la fel de important precum un telefon de la serviciu; la fel de plăcut precum o întalnire cu prietenii.
- Recompensarea pentru fiecare etapă depăşită în atingerea rezoluţiilor şi recompensarea finală. Recompensarea cu o carte bună, cu un film preferat, cu o plimbare sau călătorie.
- Apelarea la un ajutor profesionist. Acesta poate fi un terapeut, un mentor, un antrenor personal, în funcţie de rezoluţiile stabilite.
- Participarea la cursuri sau ateliere de dezvoltare personală, integrarea într-un grup de suport sau de discuţii, alăturarea la un cerc de oameni care împart aceleaşi interese, pasiuni, preocupări.
Și că tot am ajuns la acest ultim punct, nu uitați că pe 26 ianuarie Fragilistic organizează un Atelier de Dezvoltare personală, concentrat tocmai pe acest subiect: Rezoluţii şi soluţii pentru noul an. Vă așteptăm!
You must be logged in to post a comment.