Pentru că tot am avut săptămâna aceasta la Fragilistic un Atelier de Dezvoltare personală, la care au participat cu precădere elevi de liceu, mi se pare util de punctat ce presupune, de fapt, acest domeniu și în ce măsură cărțile sau atelierele de acest gen ne pot cu adevărat… dezvolta.
Așa cum foarte bine a punctat și invitatul nostru special de joi, prof.univ.dr. Pompiliu Alexandru, nu se poate face dezvoltare personală în… grup; fiecare are lacunele lui, frustrările lui sau impasurile lui. Joi, fiind vorba de un grup cât de cât omogen, însă, s-a putut discuta despre metode eficiente de învățare și de memorare, înțelegere a profesorilor de la clasă sau control al ticurilor verbale și gestuale.
Cărțile de dezvoltare personală în percepția tinerilor
I-am întrebat pe tinerii participanți la Atelier dacă citesc cărți de dezvoltare personală și dacă li se par utile. Mi-au spus că îi ajută mai ușor să se înțeleagă și să-i înțeleagă pe cei din jurul lor, dar că ajutorul, cu adevărat, vine dinăuntrul fiecăruia. Cărțile de acest gen le pot oferi, în cel mai bun caz, un ghid, o cale de a deprinde abilități noi și a-și dezvolta cunoștințele deja existente; în plus, au spus ei, au rol motivațional, pentru momentele în care simt că se află într-un impas de netrecut.
Pe scurt, cărțile de dezvoltare personală au scopul declarat de a… dezvolta: abilități personale, talente, competențe, identitatea personală, calitatea vieții etc. În această categorie de lecturi sunt incluse: lucrările de coaching, dezvoltare spirituală și cele pentru atingerea aspirațiilor personale.
Cum ne ajută, de fapt, acest tip de lectură
Cea mai mare greșeală pe care o putem face este să credem că e suficient să citim o carte de dezvoltare personală și vom deveni automat mai inteligenți, mai puternici sau că ne vom apropia mai ușor de succes. Concluzia generală, trasă de tinerii participanți ai Atelierului de Dezvoltare personală de la Fragilistic, a fost că degeaba citim o astfel de carte dacă nu punem în practică nimic din cele citite.
Multe dintre cărțile din această categorie au fost și sunt scrise de personalități care au atins un succes mondial prin propriile puteri – Steve Jobs, Bill Gates, Donald Trump, Andre Agassi etc., de psihologi de renume sau, pur și simplu, de persoane care au descoperit singure o cale de a atinge succesul dorit.
Iată acum unele dintre cele mai utile cărți de autoeducare:
- Inteligența emoțională, Daniel Goleman – înțelegerea emoțiilor este primul pas în înțelegerea contextului în care ne aflăm, susține autorul. Cartea este cunoscută și pentru introducerea conceptului de IQ emoțional.
- Puterea prezentului, Eckhart Tolle – autorul susține că mintea poate fi un instrument extraordinar, dar în același timp este principala sursă a anxietății noastre și ne învață cum să o manipulăm pentru a ne face viața mai ușoară.
- Puterea atitudinii pozitive, Dr. Dennis E. Hensley – ca și cartea lui Tolle, și aceasta vorbește despre importanța atitudinii pozitive asupra succesului în viață.
- Secretele succesului, Dale Carnegie – poate cea mai utilă carte din sfera dezvoltării emoționale, ce poate fi rezumată simplu: „Succesul înseamnă să obții ceea ce vrei, iar fericirea înseamnă să vrei ceea ce ai obținut“.
- Biblia Vânzărilor, Jeffrey Gitomer – așa cum sugerează și titlul, cartea reprezintă un ghid practic de introducere în arta vânzărilor, propunând metode și tehnici verificate, care au ca rezultat creșterea vânzărilor și loializarea clienților.
- Nu renunța niciodată, Donald Trump – subtitlul cărții ne spune ce vom descoperi în paginile cărții: Cum am transformat în succes cele mai mari obstacole pe care le-am avut de înfruntat. O carte care vorbește despre puterea de a merge mai departe, indiferent de problemele care apar pe parcurs.
- Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul, Robin S. Sharma – cartea este povestea lui Julian Mantle, un avocat faimos, care din cauza stilului de viaţă dezechilibrat ajunge la un pas de moarte suferind un atac de cord. Colapsul fizic îi generează o criză spirituală, obligându-l să-şi înfrunte condiţia şi să caute răspunsuri la cele mai importante întrebări ale vieţii.
- De la idee la bani, Napoleon Hill – probabil biografia autorului te va convinge singură de ce cartea merită citită: Hill a lucrat pentru Andrew Carnegie, celebrul magnat american al oțelului din secolul 19 și a fost consilier pentru oameni de afaceri și președinți americani precum Franklin D. Roosevelt, Thomas Edison sau Henry Ford.
- Arta războiului, Sun Tzu – poate prima carte de dezvoltare personală din istorie, scrisă acum mai bine de 2500 de ani de către celebrul general, strateg militar și filosof chinez. Chiar dacă la prima privire sfaturile generalului par a fi aplicabile doar în caz de război, vei constata în timp cum acestea pot fi puse în practică pentru a soluționa orice tip de conflict și câștiga bătălii pașnice care nu presupun vărsare de sânge.
- Bărbații sunt de pe Marte, Femeile sunt de pe Venus, Dr. John Grey – una dintre cele mai vândute cărţi despre relaţii, ne dezvăluie, simplu și eficient, felul în care se deosebesc bărbaţii de femei în toate domeniile vieţii: cele două sexe, susține Grey, comunică în mod diferit, gândesc, simt, percep, reacţionează, răspund şi iubesc în mod diferit. Fără discuție, cartea poate fi considerată, de departe, Biblia relaţiilor emoționale dintre cele două sexe.