- Lectura menține creierul tânăr
Înaintarea în vârstă poate avea un efect negativ asupra creierului și îi poate afecta funcțiile. Cu toate astea, s-a demonstrat că adulții care citesc reduc acest declin cu până la 29 de procente. Mai mult, au șanse considerabil scăzute de a dezvolta boala Alzheimer.
- Reduce stresul
O carte bine scrisă îl poate purta pe cititor pe tărâmuri îndepărtate fascinante sau îi poate prezenta tipologii noi de personaje care să-i ofere perspective și experiențe nemaiîntâlnite.
- Îmbunătățește talentul scriitoricesc
Cei mai buni scriitori sunt cititori înnăscuți. Cititul îmbogățește vocabularul și îmbunătățește frazarea. Scriitorii ar trebui să citească pentru aceleași motive pentru care muzicienii ar trebui să asculte muzică și pictorii să admire picturi.
- Cititul calmează
Cu siguranță lectura diminuează tumultul sufletesc. Este demonstrat științific că lectura cărților spirituale reduce presiunea sanguină, iar cărțile de dezvoltare personală sunt dătătoare de speranță și de unelte ale schimbării.
- Animă exercițiul fizic
Ați încercat până acum să citiți în timp ce vă lucrați mușchii, la sală? S-a dovedit că sportivii care fac asta reușesc să lucreze timp mai îndelungat. Atenție însă, când citiți pe un aparat de exerciții, să vă păstrați postura corectă!
- Inspiră empatie
Cărțile le oferă cititorilor posibilitatea de a privi orice situație cu alți ochi. Iar lucrurile învățate prin intermediul experienței altora cu siguranță sunt de ajutor în viața reală. Ca efect, empatia cititorului crește văzând cu ochii.
- Lectura ne face viața mai frumoasă
Chiar dacă povestea nu are happy ending, scenele „trăite” prin intermediul lecturii se clădesc în amintiri calde care, la un moment dat, ne pot ajuta spiritul.