Incidența copiilor cu autism este din ce în ce mai alarmantă. Conform statisticilor internaționale, 1 din 100 de copii este afectat de acest sindrom. Iar psihologii recomandă, pe lângă terapie specializată, și un set de lecturi utile pentru dezvoltarea senzorială și socială a celor afectați.
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare neurobiologică severă, care afectează comunicarea, relaționarea și integrarea senzorială a individului. Fără intervenție, riscul este ca acea persoană să rămână izolată toată viața și, mai mult decât atât, dependentă de sprijinul altei persoane.
Toate simptomele variază în intensitate, iar unele persoane pot avea simptome pe care altele nu le au. Simptomele pot include dificultăți în comunicare, neadaptare socială (un bolnav de autism petrece mult timp singur și nu depune prea mult efort în a-și face prieteni), dificultate în a se juca – e posibil ca un copil cu autism să nu fie interesat în a intra în joc cu alții sau să nu fie capabil să intre într-un joc bazat pe imaginație.
Tocmai de aceea, psihologii recomandă ca cei mici să fie încurajați să citească tot felul de cărți specifice vârstei lor, care să-i învețe să relaționeze, să stăpânească bunele maniere, să evite violența sau să devină prietenoși cu cei de lângă ei.
Lecturi recomandate de psihologi
Există câteva lecturi, puține ce-i drept traduse în limba română, menite a-i ajuta pe copiii afectați de autism să-și înțeleagă condiția. Poveștile le pot oferi informații care să-i încurajeze, să le dea speranță și, cel mai important, să le dezvolte încrederea în sine.
Scrise într-un stil simplist, însoțite de o serie de imagini foarte bine realizate, aceste cărți reprezintă resursa ideală pentru părinții care vor să-și petreacă timpul cu copiii lor bolnavi de autism, într-un mod constructiv.
În țara noastră, Editura Frontiera este singura care a tradus astfel de cărți, până în momentul de față:
Cartea poate fi citită ca o poveste, poate fi desenată sau poate fi folosită ca sursă de inspirație
pentru alte lucrări de artă. Calitatea grafică excepțională a cărții fac din aceasta un obiect estetic aparte.
Cartea este un mic jurnal în care autorul, un băiat de 13 ani, povestește câteva întâmplări trăite alături de Kiti, sora sa cu autism. Este o călătorie plăcută, chiar terapeutică, într-o lume percepută de obicei în tușe dramatice.
Abilitățile care pot fi predate prin intermediul modelării video sunt diverse: sporirea atenției, interacțiunea cu alți copii, îmbrăcatul sau jocul creativ. Autoarele prezintă trei strategii – modelarea video de bază, auto-modelarea video si modelarea video de tip punct-de-vedere – alături de studii de caz detaliate, care demonstrează fiecare tehnică in parte.